Smoke_Sensor_Right

Toon Rookmelder veel gestelde vragen

Met welke software versies werkt de FIBARO rookmelder op Toon?

Je Toon heeft software versie 3.1 of hoger nodig voor de FIBARO rookmelder op Toon.

Hoeveel rookmelders kan ik aansluiten op Toon?

Je kunt maximaal acht rookmelders koppelen met Toon.

Wat is het bereik van de FIBARO rookmelder?

FIBARO rookmelders hebben een bereik tussen 15 en 30 meter. Het werkelijke bereik is afhankelijk van muren en obstakels die zich tussen de rookmelder en Toon bevinden. Gebruik de verbindingstest om het bereik te bepalen.

Onze tip: Door het toepassen van FIBARO slimme stekkers krijgt u niet alleen extra toepassingsmogelijkheden met Toon maar ook een beter bereik.

Werkt mijn FIBARO rookmelder ook als Toon het niet doet, offline is of is vervangen?

De rookmelders werken altijd, ook als Toon het niet meer doet of offline is. In dit geval wordt er geen signaal gestuurd naar Toon, wanneer het alarm af gaat. Je ontvangt dan geen SMS en voice bericht. Als je een nieuwe Toon hebt ontvangen moeten de rookmelders weer opnieuw met Toon worden verbonden. Volg hiervoor de aanwijzingen op je Toon.

Werken de FIBARO rookmelders ook als ik mijn Toon abonnement opzeg?

Ja. De rookmelder blijft werken (luid geluidssignaal bij rookdetectie). Alarmmeldingen via sms, notificaties, gesproken bericht én de batterijstatus-notificaties werken niet zonder Toon abonnement.

Werkt de FIBARO rookmelder ook als ik geen energiecontract heb bij Eneco?

Ja. De rookmelders werken in combinatie met een abonnement op Toon. Je hoeft dus geen energiecontract bij Eneco te hebben.

Kan ik de meldingen van mijn FIBARO rookmelder ook uitzetten?

Ja. Je bepaalt zelf welke meldingen je wel of niet wilt ontvangen.

Wanneer het rookalarm afgaat, is het dan mogelijk om dit voortijdig uit te schakelen?

Nee, je dient te wachten totdat de rookontwikkeling zodanig is verminderd en de sensor zelf het alarm uitschakelt.

Is het mogelijk om de rookmelder handmatig aan of uit te zetten?

Nee, wanneer de rookmelder geïnstalleerd is, staat de rookmelder meteen aan.

Detecteert de sensor ook CO(2)?

Nee. De rookmelder detecteert alleen rookontwikkeling, een beginnende brand of een grote temperatuursverandering (hoger dan 54 graden Celsius).

Welke soorten geluiden maakt mijn rookmelder van FIBARO?

De FIBARO rookmelder kan verschillende soorten meldingen laten horen.

 • Brandalarm: 3 korte harde pieptonen (repeterend) en het rode lampje knippert.
 • Laag batterijspanning alarm: korte piep en het gele lampje knippert.
 • Probleem alarm: Dit is een falende zelftest van de rookmelder. De rookmelder doet regelmatig een zelf test en wanneer daar een fout ontdekt wordt geeft de rookmelder een piepje om de 50 seconden.
Wat houden de verschillende kleuren van het lampje op de FIBARO rookmelder in?

Na het koppelen van de FIBARO rookmelder vraagt Toon om de verbinding tussen de rookmelder en Toon te testen. Tijdens het testen van de rookmelder kan het knopje vier kleuren aangeven:

 • Groen: de verbinding tussen Toon en de rookmelder is tot stand gekomen.
 • Groen knipperen: de rookmelder is verbinding aan te maken.
 • Geel knipperen: de rookmelder probeert via een repeater verbinding te maken met Toon.
 • Roze knipperen: de rookmelder is buiten bereik van Toon. Plaats de rookmelder dichter bij Toon om de verbinding tot stand te brengen.
 • Rood: de rookmelder heeft geen verbinding met Toon. Plaats de rookmelder dichter bij Toon om opnieuw verbinding te maken.
Waar moet ik mijn FIBARO rookmelder ophangen?

De FIBARO rookmelder heeft een nauwkeurige sensor. Daarom is de plek waar je hem installeert belangrijk. De beste plekken zijn in een gang of ruimte tussen keuken en woonkamer, op elke verdieping in huis, altijd aan het plafond en meer dan 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek. Hang de rookmelder niet in de keuken of badkamer, in de garage, bij een ventilator of ventilatieopening, boven de verwarming of op tochtige plekken.

Waar moet ik mijn FIBARO rookmelder niet ophangen?
 • Keukens, badkamers, garages en boilerruimtes.
 • Minder dan 3 meter van verbrandingsbronnen. Bijvoorbeeld een fornuis, boiler, (hout)kachel, of open haard. Liefst op 6 meter afstand.
 • Minder dan 3 meter van ruimtes waar veel damp, vocht of stoom wordt geproduceerd. Bijvoorbeeld in de keuken, badkamer, het toilet een douchecel of in de buurt van een afwasmachine.
 • Ruimtes waar de temperatuur onder de 4˚C of boven de 38˚C kan komen. Denk aan niet-verwarmde gebouwen, buitenruimtes en veranda’s.
 • Zeer stoffige, vuile of vettige ruimtes. Installeer een rookmelder nooit rechtstreeks boven een fornuis. Houd rookmelders in wasruimtes stofvrij of plaats liever een hittemelder.
 • In de buurt van een luchtinlaat, plafondventilator, boven een radiator of in tochtige ruimtes. Deze kunnen de rook wegblazen van de melder, waardoor deze geen rook detecteert.
 • In ruimtes waar veel insecten zitten. Insecten kunnen de openingen naar de sensorkamer doen verstoppen en ongewenste alarmmeldingen veroorzaken.
 • Op minder dan 30 cm van een lichtbron. De elektrische ruis kan de sensor storen.
 • Ten hoogte van of lager dan de deuropening.
 • In zogenaamde dode luchtruimtes, bijvoorbeeld in de nok van een puntdak. Doordat de lucht in deze ruimtes stilstaat, kan de rook de sensorkamer niet of te laat bereiken. Je hebt dan veel kans op vals alarm. Of jouw rookmelder gaat kapot doordat er teveel stof in komt.
Hoe koppel ik de FIBARO rookmelders aan Toon?

Bekijk de instructievideo.

En volg hiervoor de handleiding.

Onze tip: Hang de rookmelders pas op nadat deze gekoppeld zijn en de verbinding getest is. Zo weet je zeker dat ze op de juiste plek hangen.

Wat kan ik doen wanneer het niet lukt mijn rookmelders te koppelen aan Toon?

Wanneer het koppelen van de rookmelders niet lukt is het raadzaam Toon te herstarten. Ga hiervoor naar Menu – Instellingen – Software – Toon herstarten – Herstart. Toon zal zichzelf uitschakelen en opnieuw opstarten. Dit duurt een paar minuten. Na de herstart kun je het nogmaals proberen de rookmelders te koppelen. Zorg ervoor dat de rookmelder Binnen het directe bereik van Toon is, gebruik eventueel de verbindingstest.

Wil het koppelen na de herstart nogmaals niet lukken? Dan raden we aan de rookmelder te resetten. Je doet dit door het knopje op de rookmelder in te drukken tot deze een korte piep geeft. Het lampje rondom de ronde knop van de rookmelder kleurt wit, dan groen, roze en uiteindelijk geel. Wanneer het lampje geel kleurt moet het knopje op de rookmelder nogmaals worden ingedrukt. De reset van de rookmelder is dan succesvol uitgevoerd.

Hoe zie ik als mijn FIBARO rookmelder geen verbinding meer heeft met Toon?

De verbinding van de rookmelder met Toon wordt elke 6 uur automatisch door Toon gecontroleerd. Indien de verbinding na 6 uur niet wordt gevonden, komt er een melding op het display (rookmelder icoontje bovenin). Plaats dan je rookmelder dichter bij Toon en controleer de verbinding opnieuw.

Gebruik eventueel de verbindingstest om te controleren of de rookmelder binnen het bereik van Toon is.

Hoe controleer ik de werking van de FIBARO rookmelder?

Verzeker je zelf maandelijks dat je rookmelder nog goed werkt en verbinding heeft met Toon.

 • Test de rookmelder door de knop van de rookmelder ongeveer tien seconden ingedrukt te houden. Let op dat het knopje niet vast komt te zitten bij het uitvoeren van de test.
 • Laat de knop los zodra de rookmelder afgaat (herhalende pieptoon).

Je ontvangt een testmelding op Toon. Ook belt Toon je en/of ontvang je een sms met een testbericht op de ingestelde telefoonnummer(s). Het alarm van de rookmelder stopt na tien seconden vanzelf.

Wat moet ik doen als mijn FIBARO rookmelder spontaan af gaat?

Het kan voorkomen dat de rookmelder zonder zichtbare oorzaak een alarmmelding geeft. Tocht, stof of vocht kunnen een oorzaak zijn. Maak je rookmelder dan eerst goed schoon. Controleer de verbinding met Toon en hang hem op een andere plek in huis.

Toon Rookmelder oplossingen

Ik hoor met regelmaat een kort audio signaal, wat houdt dit in?

Wanneer het batterijniveau laag is of wanneer de Rookmelder geen verbinding met Toon heeft, laat het apparaat elk half uur een kort audio signaal horen.

 1. Het batterijniveau is te laag. Vervang de batterij; open de behuizing, vervang de batterij en sluit de behuizing daarna weer.
 2. De Rookmelder bevind zich buiten het Toon bereik De rookmelder dient zich binnen het bereik van Toon te bevinden. Gebruik de verbindingstest om te bepalen of er verbinding is met Toon. Onze tip: Je kunt eventueel het bereik vergroten door het bijplaatsen van FIBARO slimme stekkers, deze geven extra functionaliteiten aan je Toon en werken tevens als signaalversterker.
 3. De Rookmelder heeft een storing. Neem contact op met support@fibaro.nl om de garantie procedure op te starten.
Ik heb vanwege een laag batterijniveau de batterij vervangen maar ik zie nog steeds een geel LED signaal, kan ik het batterijniveau resetten?

Het batterijniveau wordt een aantal maal per dag automatisch meegestuurd naar Toon. Je kunt wachten totdat Toon dit signaal krijgt van de rookmelder of je kunt handmatig dit signaal sturen door middel van de ‘B’ knop drie keer kort achter elkaar in te drukken.

Ik kan mijn Rookmelder niet (meer) toevoegen aan Toon

1. De FIBARO rookmelder is al eens eerder aangemeld geweest aan (een andere)Toon.

De rookmelder kan uit veiligheidsoverwegingen maar eenmalig aan Toon worden gekoppeld Bij het opnieuw koppelen moet deze uit het netwerk worden verwijderd en moet de rookmelder worden gereset. Je doet dit door het knopje op de rookmelder in te drukken tot deze een korte piep geeft. Het lampje rondom de ronde knop van de rookmelder kleurt wit, dan groen, roze en uiteindelijk geel. Wanneer het lampje geel kleurt moet het knopje op de rookmelder nogmaals worden ingedrukt. De reset van de rookmelder is dan succesvol uitgevoerd. Bekijk hier de video.

2. De Rookmelder is te ver verwijderd van Toon.

Tijdens het koppelen van de sensor aan Toon moet de Rookmelder binnen het directe bereik van Toon zijn (max. 3m afstand). Gebruik eventueel de verbindingstest.

3. De Rookmelder krijgt geen spanning.

 • De Rookmelder moet altijd voorzien zijn van een batterij
 • Controleer of de batterij juist is geplaatst, of de batterij voldoende spanning heeft en of de batterij blokker is verwijderd.

4. De Rookmelder is defect.

Neem contact op met support@fibaro.nl om de garantie procedure op te starten.

Mijn Rookmelder is niet meer zichtbaar in Toon?

1. De Rookmelder krijgt geen voeding.

De Rookmelder moet altijd voorzien zijn van spanning. Controleer of de batterij nog vol is.

LET OP: Voordat de Rookmelder kunt gebruiken dien je de batterij blokker “I’m ready” te verwijderen.

2. De Rookmelder is gereset.

Na een succesvolle reset van de sensor worden de fabrieksinstellingen teruggezet. Je dient na een reset de melder opnieuw te koppelen aan Toon.

3. De Rookmelder bevind zich buiten het Toon bereik.

De sensor dient zich binnen het bereik van Toon te bevinden. plaats de melder binnen 3 meter naast Toon en druk drie maal op de B-button om te zien of de melder weer zichtbaar of gebruik de verbindingstest om de verbinding te testen.

Onze tip: je kunt eventueel het bereik vergroten door het bijplaatsen van FIBARO slimme stekkers, deze werken tevens als signaal versterker.

4. De Rookmelder is defect.

Neem contact op met support@fibaro.nl om de garantie procedure op te starten voor de Rookmelder.

Mijn Rookmelder geeft een laag batterijniveau aan.

1. Het batterijniveau is te laag.

Vervang de batterij; open de behuizing, vervang de batterij en sluit de behuizing daarna weer.

2. De FIBARO Rookmelder geeft geen nieuwe batterij status door.

Het batterij niveau wordt een aantal maal per dag automatisch meegestuurd naar Toon. Je kunt wachten totdat Toon dit signaal krijgt van de rookmelder of je kunt handmatig dit signaal sturen door middel van de ‘B’ knop drie keer kort achter elkaar in te drukken.

Mijn Rookmelder geeft valse alarmmeldingen.

1. De diodes zijn vervuild.

De rookmelder maakt gebruik van optische diodes voor de detectie van rook, deze diodes zijn gevoelig voor stof en vocht. Gebruik perslucht om via het metalen rooster de binnenkant van de rookmelder schoon te maken.

2. De Rookmelder is defect.

Neem contact op met support@fibaro.nl om de garantie procedure op te starten voor de Rookmelder.

Rookmelder resetprocedure

Druk de knop van de rooksensor knop 2 seconden in totdat een kort geluidssignaal klinkt en de LED wit gaat branden. Laat de knop direct los en wacht totdat de LED geel kleurt. Druk dan nogmaals kort op de knop van de rookmelder, de LED zal hierna kort rood kleuren ter bevestiging van een succesvolle reset. De Rookmelder is nu hersteld naar fabrieksinstellingen. Bekijk hier de video.

Rookmelder testprocedure

Test de rookmelder door de knop van de rookmelder ongeveer tien seconden ingedrukt te houden. Let op dat het knopje niet vast komt te zitten bij het uitvoeren van de test.

Laat de knop los zodra de rookmelder afgaat (herhalende pieptoon).Het alarm van de rookmelder stopt na tien seconden vanzelf. Indien de rookmelder tijdens de zelftest niet afgaat is deze defect. Neem contact op met support@fibaro.nl om de garantie procedure op te starten.

Rookmelder verbindingstest

De rookmelder is voorzien van een ingebouwde verbindingstest. Gebruik deze test om te bepalen of de rookmelder binnen het bereik is van Toon voordat je hem definitief plaatst.

 • Druk de knop van de rooksensor knop 2 seconden in totdat een kort geluidsignaal klinkt en de LED wit gaat branden.
 • Laat de knop direct los en wacht totdat de LED violet kleurt en druk dan nogmaals kort op de knop van de rookmelder.
 • Een groene constant brandende LED betekent een goede verbinding.
 • Een groene knipperende LED betekent dat de rookmelder verbinding tot stand probeert te brengen.
 • Een geel brandende LED betekent verbinding via een FIBARO slimme stekker.
 • Een rood of roze brandende LED betekent geen verbinding. Plaats in dit geval de rookmelder dichterbij Toon of gebruik een FIBARO slimme stekker tussen Toon en de rookmelder om het bereik te vergroten.
 • Druk nogmaals kort op de knop om de verbindingstest te verlaten.

Bekijk hier de video:

Onze tip: Je kunt eventueel het bereik vergroten door het bijplaatsen van FIBARO slimme stekkers, deze geven extra functionaliteiten aan je Toon en werken tevens als signaalversterker.